ZO DOE JE DAT: BEMOEIZORG WERK IN UITVOERING.

Al 20 jaar zijn Harry Gras en Rokus Loopik onderdeel van de Post HBO Bemoeizorg-opleiding van de RINO in Utrecht en ze gaan daar voorlopig nog even mee door, samen met heel veel andere inspirerende docenten/professionals. Harry Gras doet dat sinds 1 september 2022 ook nog eens als Hoofdopleider van die instelling.

PRATEN MET MENSEN MET COMPLEXE UITDAGINGEN

DOOR GRASLOOPIKLEARNINGEXPERIENCES

De opleiding is populair, elk jaar schrijven twee groepen van gemiddeld 15 mensen zich in. De kritieken zijn lovend en mensen bewaren dierbare herinneringen aan hun deelname.

Evenwel, de mogelijkheid om na de opleiding nog meer te oefenen dan tijdens de opleiding al mogelijk was, wordt node gemist.

Vanaf 2023 geven Harry en Rokus daar gevolg aan, door middel van een Bemoeizorg-Retraite op het Franse platteland, in Chateau Mondou in Villeneuve sur Lot.

Retraite

Die retraite, die duurt 7 dagen. Vier werkdagen, een vrije dag en twee reisdagen. Chateau Mondou ligt op 40 kilometer van Bergerac Airport. Inchecken voor een vlucht doe je op Rotterdam Airport en na een uur en

vijftien minuten sta je letterlijk midden in het Franse platteland. Dat komt ook omdat dat vliegveld maar één landingsbaan heeft. Op beide airports heb je niet te maken met lange wachtrijen. Sterker, na de landing sta je binnen 15 minuten met je koffer in de hand voor de aankomsthal. Een gehuurde auto brengt je in 40 minuten naar Chateau Mondou. Die reis is dus alles behalve vermoeiend.

Op Chateau Mondou is er slaapgelegenheid voor 20 mensen. Bij deelname van 10 mensen heeft iedereen een eigen slaapkamer in één van de drie comfortabele natuurhuizen. Elk huis beschikt over een keuken, een badkamer en een toilet. Dus, als je tijdens de training de behoefte voelt om even op jezelf te zijn, dan is dat geen enkel probleem. Chateau Mondou ligt op een heuvel middenin een vallei, met 360 graden rondom uitzicht op de prachtige velden. Er is een zwembad van 11 bij 5 meter en overal op de 2 hectare land rondom het kasteel zijn er plekken waar je van de stilte, de zonsopgang, de zonsondergang en het uitzicht kunt genieten. Er is een binnenplaats met de mogelijkheid van gezamenlijke maaltijden. Na de schemering steken we het hout in de Torsten aan, een robuuste en grote houtkachel. Dit alles gecompleteerd met tientallen lampjes, die je in de juiste stemming brengen. Alles om je zintuigen open te zetten.

De nadruk in deze trainingsweek ligt met name op het trainen van communicatie-vaardigheden, het voeren van effectieve en zingevende dialogen, alsmede het oefenen in Motivational Interviewing. Kortom, hoe motiveer je mensen met complexe problemen voor hoop- en hulpverlening? Door te streven naar een balans in jouw emotionele en rationele betrokkenheid.

Het moge duidelijk zijn dat er in deze week ook aandacht is voor team-building en aangenaam verpozen. Een vroege duik in het zwembad staat garant voor een boost in jouw algeheel welbevinden en fysieke conditie. We maken wandelingen, doen yoga, bezoeken pittoreske dorpjes, kleurrijke markten, gekke brocantes, genieten van een uren durende massage, bereiden al onze maaltijden zelf en we streven naar betekenisvolle gesprekken.

Na die week kun je er weer jaren tegen. Antwoorden op de vragen m.b.t. de complexiteit die het werken met mensen met complexe uitdagingen vaak met zich meebrengt. The Team Spirit scoort minstens een ‘9’ op een schaal van 0 tot 10. Je voelt je energieker, creatiever en meer geëquipeerd om weer aan het werk te gaan. We brengen je terug naar de ziel van Bemoeizorg. Voor minder doen Harry en ik het niet. Wij hebben er alvast erg veel zin in.

HET IS DE KUNST OM VAN GELUIDSOVERLAST EEN BUURTFEESTJE TE MAKEN (LOESJE)

De training wordt aangeboden in het laagseizoen. D.w.z. in de maanden maart, april, mei, september, oktober.

Voor interesse en een prijsopgave m.b.t. deze training:

Stuur een email naar rokus@icloud.com of harry.gras@icloud.com

Of give us a ring op 0681420615 of 0683657255

Informatie over- en foto’s van Chateau Mondou kun je vinden op de volgende website: www.chateau-mondou.com

Harry Gras & Rokus Loopik

Trainers/Facilitators
Copyright by 2019 - All Rights Reserved.
>