A Learning Expedition for peers, policy makers and professionals

Klik hier als de podcast niet zichtbaar is. Open PodcastIk zit in het restaurant van de nieuwe energie van stichting de Binnenvest in Leiden.Een pracht van een gebouw. In het gebouw is de inloop/ nachtopvang voor daklozenondergebracht, vergaderzalen en allerlei jonge ondernemers zitten er. Dereceptioniste verstaat de kunst om ons warm te ontvangen en op een humorvollemanier.Ik krijg een heerlijk latte machiato. De groep wordt drie kwartier

Bekijken

Na wat omzwervingen is de Zeeuw, Bauke uiteindelijk als veldwerker in Utrecht terecht gekomen. Achteraf niet verwonderlijk als je de podcast beluisterd hebt. Een man die een goede energie om zich heen heeft. Een man waarbij je alleen al door zijn stem rustig wordt. Een man die van de binnenstad en de singels is gaan houden. Hij is niet bevreesd om op de groep die aan de middelen zit af te

Bekijken

Beste reiziger je kan we weer inschrijven voor de reis naar Boekarest in 2024!

 

Deze reizen staan vooral in het teken staan van Recovery, Respite Care, Trauma Informed Support, Intentional Peer Support , Housing First, RACT (Resource Assertive Community Treatment, ACT, Bemoeizorg, Dak- en Thuislozen, Open Dialogue, enzovoort. Het programma is altijd opgebouwd zijn uit bezoeken aan instellingen die deze begrippen hoog in het vaandel hebben staan.

Ons uitgangspunt is dat alles te regelen valt. Er is geen wens waar wij niet aan tegemoet kunnen komen. Wij kunnen dus een reis op maat maken. In eerdere reizen hebben we, naast New York, Roemenië, Moldavië, België en ook andere steden en bijzondere projecten aangedaan. Dat zal in de komende reizen en jaren niet anders zijn.

Wij dragen zorg voor een 24/7 invulling van de reis. Wij zijn tijdens de reis 24/7 beschikbaar. De reis wordt van A tot Z verzorgd. Inclusief boeken van tickets, hotels, avondprogramma, enzovoorts. Dat geldt dus niet alleen voor invulling van de werkbezoeken, maar ook voor een vrije tijd programma.

De voorgaande 80 reizen waren een doorslaand succes. De ontvangst bij de vele instellingen was en is altijd overweldigend.
Amerikanen nemen bijvoorbeeld een bezoek uit Nederland niet licht op. Vaak staat de volledige directie (of RvB) klaar om een puike presentatie ten beste te geven. Naast de vele directieleden, hebben wij bijzondere hulpverleners en peer workers ontmoet die stuk voor stuk een gepassioneerde presentatie hebben afgeleverd. Je kunt er, eenmaal terug in Nederland, vele jaren op vooruit.

Zij stellen het zeer op prijs dat Peers and Professionals de moeite nemen om een lerende reis te ondernemen en daarvoor vele kilometers te overbruggen.

In het jaar 2010 ben ik begonnen met het organiseren van studiereizen
alléén voor cliënten, samen met Harry Gras, sociaal psychiatrisch verpleegkundige te Utrecht. In mei 2011 reisden wij in opdracht van Altrecht, de Tussenvoorziening en de SWBU met 11 cliënten naar New York. Een bijzonder innovatief initiatief. The outcome van deze reis was overweldigend.

Zo overweldigend dat veel instellingen zoals bijvoorbeeld, het Leger des Heils, Altrecht, Lister, Kwintes, de Zeeuwse Gronden, Arkin, ProPersona, Molemann/Tielens, Zelfregiecentrum Venlo en Weert, GGZ Breburg, Parnassia, ons toestaan elk jaar met een groep van 15 mensen naar verschillende steden te reizen.

In juni 2012 wonnen Harry Gras en Rokus Loopik “de GGZ Plus Innovation Award” voor deze studiereizen voor ervaringsdeskundigen.

Voor veel deelnemers is het een ‘life changing experience’. De impact van het herstellende karakter van deze reizen is zo groot, dat mensen, voor-, tijdens- en na de reis klinkende resultaten weten te bereiken.

Het is ongebruikelijk de vele resultaten van deze reizen in een offerte te beschrijven, maar hierbij dan toch enkele.

 • Deelnemers komen energieker, gepassioneerder en creatiever terug van de reizen. 

 • Zij kunnen er vaak jaren op vooruit. 

 • Het geloof in eigen kunnen heeft een vlucht genomen. 

 • Er wordt met zelfstigma afgerekend. 

 • Deelnemers starten een eigen bedrijf. 

 • Er wordt op ongebreidelde wijze aan uitwisseling van vriendschap, kennis en ervaring gedaan. 

 • Opzetten van een Respite op verschillende plekken in Nederland.
 • Deelnemers vinden een baan binnen de instelling die hen in de mogelijkheid heeft gesteld de reis mee te maken. 

 • Ervaringsdeskundigen in Outreachende Teams (FACT). 

 • Afronden van een opleiding tot Ervaringsdeskundige. 

 • Een deelnemende psychiater heeft na de reis besloten geen gebruik meer te maken van isolatieruimten.
 • Na deelname besloot een instelling hun verpleegposten af te breken.
 • Contracten als (ervaringsdeskundig)docent bij de RINO Groep in Utrecht. 

 • Vele deelnemers zijn veelgevraagde sprekers (Keynotes) geworden op congressen, studiemiddagen, etc.
 • Zij zijn een voorbeeld voor de deelnemers aan onze reizen. Mensen leren

tijdens de reizen hun ervaringsverhaal (Story Telling) functioneel te delen. 


 • Mensen worden voor-, tijdens, en na de reis getraind in het voeren van een dialoog, netwerkontwikkeling, het aannemen van een meer ondernemende houding en motivational interviewing. 

 • Deelnemers bouwen door deelname een vriendenkring op, waardoor eenzaamheid zich minder doet gelden.
 • Deze reizen zijn de perfecte netwerktool. Het ontsluit de wereld voor deelnemers en de kennis aan nieuwe culturen maakt dat mensen minder vooroordelen koesteren.
 • Door de reizen (start in 2002) zijn wij in staat gebleken succesvolle modellen naar Nederland te halen (Housing First, The Living Museum, RACT = Resource Assertive Community Treatment, Shared Reading)

 • Deelnemers leren beter gebruik te maken van Social Media. 

 • Teambuilding maakt een belangrijk onderdeel uit van deze reizen. In de
 • Deze Amerikaanse instellingen hebben wat de inzet van ervaringsdeskundigen betreft, een grote voorsprong op Nederlandse organisatie
 • Deze Reis gaat Roemenië, Boekarest, waar we verschillende instellingen/ziekenhuizen bezoeken en meegaan met de outreach van Samusocial, Aras en andere outreach. In Moldavië doen we dat ook. Beste reiziger je moet dit voelen, want op papire is hetr niet over te brengen

Voor 2022 staan er weer veel reizen op de agenda. En we hopen dat het natuurlijk doorgaat en de covis geen roet in het eten gooit. Landen die wij tot op heden hebben aangedaan zijn, Amerika (New York, Philadelphia, Washington, Boston, Burlington, Austin, Kansas, Los Angeles), Engeland (London, Glasgow), Noorwegen (Bergen, Oslo, Stavanger, Stord), Roemenië (Boekarest), Moldavië (Chisinau, Balti, Cahul), Zweden (Göteborg), België (Gent, Antwerpen, Brussel), Oostenrijk, Uganda.

Wat is er over het algemeen bij deze reizen inbegrepen?

 • Een retour-ticket 7 Overnachtingen
 • Subway pass in New York en andere steden
 • We maken soms een Road Trip met gehuurde auto’s
 • Diverse trainingen
 • A Story Telling Day
 • Vervoer van- en naar het hotel in Manhattan
 • Maaltijden (5 werkdagen)
 • Het gezamenlijk aankopen, bereiden en nuttigen van een diner in.
 • Een kennismakingsbijeenkomst voorafgaand aan de reis in Nederland ü Een terugkomdag, drie maanden na terugkomst in Nederland.

Verschillende instellingen vragen een vergoeding voor het afleggen van een werkbezoek. Voor het inzetten van medewerkers voor de werkbezoeken ondergaan zij verlies van productiegelden. Door donaties wordt dat verlies in enige mate gecompenseerd.

Wij hopen je met deze mail een idee te hebben gegeven hoe leuk en leerzaam deze reizen kunnen zijn. Mochten er desalniettemin zaken onduidelijk zijn, schroom niet ons te bellen of te mailen. Ik heb antwoord op alle vragen.

De Kosten tussen de 1250 en 1500 euro

Die verschillen per reis, per stad, per land. Desgewenst kan ik per reis een opgave geven van de belangrijkste kosten.

Het is belangrijk vliegtickets ruim van tevoren te bestellen.

Indien er een groepsticket gekocht wordt, dan is het opgeven van namen die aan die tickets verbonden zijn, pas een maand voor de reis nodig. De tickets liggen evenwel dan al vast, wat betekent dat ze niet in prijs kunnen stijgen.

Het is aanbevelenswaardig in elke stad die we aandoen suites te delen. Die kamers zijn ruim genoeg om met twee mensen te delen. De prijs ligt net iets hoger dan die van 1-persoons-kamers, dus zeer voordelig. Daarnaast verhoogt het de cohesie binnen de groep.

Last, but not least, de reis neemt 8 dagen in beslag, van zaterdag (08 of 13 uur) tot zondag (12 uur). Ook de reizen die wat korter duren, die genereren dezelfde resultaten. Een reis van 8 dagen geeft qua plezier, leren en team building het beste resultaat!

Met vriendelijke groeten,

Rokus Loopik Harry Gras

>