november 21, 2022 in Blog

We zijn nu twee maanden thuis. We waren er wel en we waren er niet. Hiermee bedoelen we dat ons hoofd hier in Nederland is, maar onze ziel is daar. Het heeft wel even geduurd voordat we echt geland waren.

Onze reis naar Uganda begon in juli 2022. De droom om naar deze bestemming toe te gaan, ontstond in 2017. We hadden een bezoek gebracht aan de Bishekos. Hun leven bestaat uit liefdadigheid en geven. Hun dienstbaarheid en gastvrijheid plantten de eerste zaadjes in ons hoofd. We zeiden toen, als we terugkomen willen we graag een klein project ondersteunen. Een project waar wij met onze westerse handen af dienen te blijven en het dient een project te zijn wat levensvatbaarheid heeft en wat door kan gaan zodat men zelfvoorzienend wordt.

Deze droom had zich vastgemetseld in ons hoofd. De twee jaar dat alles op slot zat vanwege de Covid kon deze droom niet wegnemen. En of het was voorbestemd, (dat zouden de mensen in Uganda zeggen) kwam het verzoek van James Bisheko en Grace Nagikuli of we met hen samen wilden werken om een project te ondersteunen genaamd ‘Life Again in homegardening van hun NGO Help Her International.

De droom werd waarheid en we zijn aan de slag gegaan. De Socialrun wilde graag het platform zijn voor dit project. De voorbereiding betekende vele uren zoomen met de Bishekos en overleg met de Socialrun. Meedoen met het opzetten van een project was voor ons compleet nieuw. De voorpret in de voorbereiding, de ondersteuning van de Bishekos en van de Socialrun gaf ons een goed gevoel en zelfvertrouwen om van dit project een succes te maken.

Nu 5 maanden later zijn we dankbaar dat we veel ervaringswerelden hebben mogen meemaken. Veel geleerd, zoals: het opzetten van een project, ondergedompeld zijn en aan den lijve ondervonden we hoe het is om drie maanden bij een Afrikaans gezin in te wonen, en wat een community écht is, De overlevingsdrift, blij zijn met het leven, de kracht van de vrouwen die deelgenomen hebben aan het project, Het belang van verhalen, het leren omgaan met trauma’s en verlies, de kracht van het geloven, gastvrijheid, empowerment en ga zo maar door.

Wij gaan deze ervaring nooit meer vergeten, we gaan hen, de Bishekos, nooit meer vergeten, we gaan Uganda nooit meer vergeten. Ze zijn vrienden geworden. Het zit voor eeuwig in ons hart, ze hebben ons systeem door de war gegooid. Heerlijk.

We gaan door

Het project is succesvol, meer dan 160 vrouwen en 4 scholen nemen deel aan het project. De burgemeester van Kireka en de chairmen (dorpshoofden) van vele dorpen ondersteunen dit project. Lisette Gras is benoemd tot ambassadrice van de NGO Help Her International en dat betekent dat we hen blijven steunen. Bijna elke dag krijgen we foto’s van het resultaat. Trotse vrouwen die hun groentes laten zien en blij zijn dat ze weer eten op tafel kunnen zetten en dat ze de groentes kunnen verkopen op de markt om zo weer in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien voor hun gezin. Het project is nog volop in gang en we hebben wekelijks contact. Het project breidt zich uit door het geven van trainingen om de vrouwen te empoweren. De warmte die we in Uganda ontvingen, ontvingen we ook van de mensen om ons heen die hebben gedoneerd, wat zijn we iedereen dankbaar. We kregen mooie berichten om ons een hart onder de riem te steken. Met een bescheiden bijdrage per jaar kan je al ongelofelijk veel betekenen, dat hebben wij zelf kunnen zien.

Onze droom is dan om samen met vele anderen Help Her International blijvend te kunnen ondersteunen.

Namens Lisette en Harry

Bedankt.

About the author 

HarryGras

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>